Hibrid munkavégzés: áldás vagy átok?

A hibrid munkavégzés vagy a teljes távmunka – mai modern nevén a „home office” – már eddig is létezett. Egyes cégeknél ugyanis mindig is volt lehetőség otthonról dolgozni, de ez igen kevés munkavállalót érintett és nekik is csak erős indokkal volt erre lehetőségük. A 2020-ban a koronavírus-járvány azonban rengeteg negatív következménye mellett rámutatott, hogy a munka nem csak az irodából végezhető el. Annak ellenére, hogy számos vállalat állt át részben vagy teljesen, a home office kapcsán továbbra is igen megosztó a vállalatvezetők véleménye.

Miért ellenzik?

A legfőbb oka annak, hogy számos vállalat nem hajlik a home office bevezetésére az, hogy félnek, hogy a hatékonyság rovására megy. Sok vezető úgy hiszi, hogy azok, akik otthonról dolgoznak kevésbé teszik oda magukat, mint az irodában. Mivel a vezetők nem tudják közvetlenül ellenőrizni, hogy a home office-ban dolgozók tényleg a munkájukat végzik-e, nem igazán bíznak bennük. Úgy gondolják, hogy otthon számos dolog terelheti el a munkavállalók figyelmét, ami kizökkenti őket, így azok nem tudnak 100%-ot nyújtani. Ebben egyébként lehet igazság, hiszen, ha már otthon maradunk, előfordul, hogy elindítunk egy mosást, vagy több kávészünetet tartunk.

Mi a valóság?

Több kutatás, köztük a Microsoft World Trend Index nevű felmérése is bebizonyította, hogy a távmunkában dolgozók ugyanúgy és ugyanolyan hatékonyan elvégzik határidőre a munkát, sőt az eredmények azt mutatták, hogy otthonról a munkaórák száma is megnövekedett. Ingázás helyett a reggeli kávé után ugyanis sokan egyből ránéznek az e-mailekre, elkezdik a munkát, a hivatalos munkaidő leteltével pedig még befejezik az elkezdett feladatokat, hiszen már otthon vannak, nem kell elindulni ahhoz, hogy időben hazaérjenek.

Mennyire nehéz az átállás?

Egy másik gyakori oka annak, hogy a cégek nem támogatják a home office-t az, hogy félnek, túl nagy macera lenne az átállás technikai szempontból, és hogy az kiesést okozna a munkamenetben. Az IamIT ügyvezetőjét, Imre Istvánt kérdeztük arról, mennyire nehéz egy vállalatot átállítani távmunkára.

„Érthető a cégvezetők félelme, azonban egy jól képzett informatikus csapat képes a felhőbe költöztetni és a home office-ra „berendezni” egy céget úgy, hogy az a munkamenetet ne hátráltassa. Ráadásul kifejezetten erre vannak a különböző informatikai szolgáltatások vállalatoknak. Ezek segítségével ma már a hibrid- vagy teljes távmunka is ugyanolyan hatékonyan végezhető, mint az irodai.”