FullHD, LTE, 2GB RAM, 13-megapixeles kamera, és a többi kötelező.

Utolsók között mutatta be a dél-koreai gyártó a 2013-as évre szánt zászlóshajóját, egy New Yorkban megrendezésre kerülő eseményen. A Samsungtól immáron megszokottnak mondható fényűzéssel, néhol már-már szürreálisnak ható jelenetsorozatokkal sikerült bemutatni a Galaxy S sorozat legújabb tagját.

Kinézetét, és specifikációkat tekintve nem okozott meglepetést a termék – ezekről bővebben már egy tegnapi anyagunkban beszámoltunk, így csak gyors ismétlésképpen, lássuk a legfontosabb adatokat.

A telefon lelke olyan, amilyen országban vagyunk. A bejelentésen ugyanis az egyik legfontosabb dolgot nem mondták el – hogy milyen System-on-Chip lesz benne. A kiadott specifikációk szerint lesz négymagos, és Octa változat is. Utóbbi egy 4+4 magos Samsung Exynos 5 System-on-Chip, ami négy darab 1,6 GHz-es Cortex-A15-ös magot, és négy Cortex-A7-es magot tartalmaz. Előbbi pakk akkor kerül aktiválásra, ha teljesítményigényes feladatok futnak – utóbbi pedig az energiatakarékosság miatt került az eszközbe, hisz azok fogyasztása elenyésző, így az akkumulátoros üzemidő kitolható.

A grafikus vezérlő szerepét egy PowerVR SGX 544MP3-as chip vállalta, mely az iPhone 5-ben is izzad. A különbség az, hogy előbbiben 533 MHz-en szalad a lapka, míg az Apple termékében csupán 350 MHz-en. A másik variáns, ami „csak” négy maggal büszkélkedhet, egy Snapdragon 600-as lapkát tartalmaz. Hazánkban a Samsung képviselete szerint ez lesz kapható, ám még változhat (Update: gyors Quadrant mérés alapján 12219 pontot kapott a telefon, ami megerősíti az S600-as lapka jelenlétét). Valószínűleg fog is, mivel nálunk hagyományosan az Exynos variánsok kerülnek forgalomba. Ez ellen szól viszont, hogy nálunk biztosan csak az I9505 típus lesz kapható (ez az LTE-s), az Exynos-os darabok viszont hagyományosan a főtípusok szoktak tenni (pl.: I9100, I9300). Amerikai tesztelők szerint Snapdragon S4 Pro kiadás is van, aminek nem igazán értjük a létjogosultságát, de az szinte biztosan csak az Egyesült Államokban kerül piacra. RAM-ból a Galaxy Note II-höz hasonlóan 2 GB került bepréselésre. A belső tárhely 16/32/64 GB-os, de microSD-vel, akár 64 GB-al is bővíthető. A kamera 13-megapixeles, ami komoly előrelépés az S III 8-megapixeles szenzorához képest. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyivel jobb is a kamera, hisz a megapixel csak egy sokadlagos tényező. Az előlapon egy 2-megapixeles szenzor figyeli az arcunkat – szó szerint, hála az új funkcióknak, amiről lejjebb értekezünk. A szokásos BT/WiFi páros mellett infra port is van a telefonon, így távirányítóként is lehet használni. Az akkumulátor 2600 mAh-es, a készülék paraméterei pedig: 136.6 x 69.8 x 7.9 mm, és 130g. A specifikációk listában a cikk alján találhatók.


A kijelző a trendeknek megfelelően FullHD-s, vagyis 1080×1920-as felbontású. Az 5”-os panel a Super AMOLED technológiát alkalmazza, de nem a „plus” variánst, vagyis a hagyományos, így a leginkább részlet gazdag RGB Matrix szubpixelkiosztás helyett egy egyedi megoldást alkalmaznak. Szerencsére ez nem a sokat bírált Pentile Matrix-ot jelenti, hanem jelenleg ismeretlen művésznévvel rendelkező, új típusú elrendezést. Erről sajnos csak egy korábban kiszivárgott képünk van, de ezen is tisztán látszik, hogy a zöld szubpixelek dominálnak, nem vízszintes, hanem átlós sorokban. Ennek köszönhetően kisebb a távolság egyes szubpixelek között, így a Pentile egyik nagy hibája ki is van küszöbölve. Ez persze továbbra sem jelent olyan sűrűséget, mint egy RGB kijelzőnél, de ekkora felbontás mellett elméletileg már nem lehet megkülönböztetni.

A készülék kinézete szinte semmit nem változott az S III-hoz képest. Nyilván nagyobb lett, de a stíluselemek azonosak, az anyagfelhasználás szintén. Mintázat terén picit változott, mivel pöttyös lett az eddigi szálcsiszolt hatás helyett.

A 4.2.2-es Androidot rendesen felturbózta a Samsung, ahogy azt már megszokhattuk tőle. A TouchWiz továbbra is uralja a készüléket, a színvilága is maradt olyan, amit az S III-al bevezetett a vállalat – csak apró ráncfelvarrásokat kapott. Valamiért a dél-koreaiak is a kameráról beszéltek a legtöbbet, pontosabban a köré épített szoftveres megoldásokról. Lássuk, pontosan milyen újdonságokkal ruházták fel a fényképező szoftvert:

– Dual Camera: az előlapi és a hátlapi kamera egyszerre tud fényképeket készíteni, és videózni. Az elkészült alkotásokat aztán tudjuk manipulálni, színezni, szagozni, ahogy azt már megszokhattunk. A funkció viszont videótelefonálás közben is megy, így ha a beszélgetőpartnerünk megunta az arcunkat, megmutathatjuk helyette a tájat, ráadásul jobb minőségben, hála a 13-megapixeles kamerának.

– Drama Shot: 4 másodperc alatt 100 képkockát rögzít, amikből aztán egy timelapse anyagot kreál.

– Sound & Shot: fotózáskor a háttérzajokat is rögzíti, így teljesebb lesz az élmény, amikor visszanézzük a képeket

Magyarországon a megjelenés május elején várható, árról azonban jelenleg nincs információ. Mind a három szolgáltató árulni fogja, ráadásul mindenki (csak és kizárólag) az LTE-s kiadást (GT-I9505). Mivel egyelőre csak a T-Mobile rendelkezik aktív LTE hálózattal, ezért a Telenor és a Vodafone „LTE-Ready” címkével fogja ellátni, de amint ők is beindítják a szolgáltatást, egy szoftverfrissítés után azok az S4-ek is LTE képesek lesznek.

A S4 összességében inkább egy erős ráncfelvarrásnak tűnik, mint egy teljesen új generációnak, így már egyértelmű, hogy a Samsung is azt az elvet követi, mint például az Intel a processzorokkal, vagy éppen az Apple az iPhone-nal. 2 évente új dizájn, radikálisabb változások, 2 évente pedig ráncfelvarrások.

 

Specifikációk:

– Hálózat: 2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz; 3G (HSPA+ 42Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz; 4G (LTE Cat 3 100/50Mbps)
– Kijelző: 5″ FullHD SAMOLED
– RAM: 2GB LPDDR3
– SoC: Samsung Exynos 5 Octa, vagy Snapdragon 600, vagy Snapdragon S4 Pro, régió függvényében
– 16/32/64GB belső tárhely
– microSD slot
– microSIM slot
– Android 4.2.2
– Kamera: 13-megapixeles, BIS szenzoros hátlapi; 2-megapixeles előlapi
– Gyorsulásmérő szenzor, RGB fényszenzor, iránytű, távolságérzékelő, giroszkóp, barométer, hőmérséklet és páratartalom mérő, gesztusvezérlő szenzor