Nem is érdekli a Samsungot a Windows Phone?

mobil

Egy elemzőcég szerint a Samsung Windows Phone iránti érdeklődése csak egy ravasz trükk, amivel valójában a platform elterjedését lassítja, hogy ezzel megkönnyítse saját operációs rendszere, a Tizen dolgát. Lehetséges volna, hogy az Androidtól való függés csökkentésében egyedül a Tizenre akar támaszkodni?

A Samsung elképesztő mértékű Androidos sikereinek eredményeként a koreai gyártó neve mára szinte egybeforrt a robotos operációs rendszerrel, olyannyira, hogy a jelenség immár a platform valódi gazdáját, a Google-t is fokozódó aggodalommal tölti el – pedig az összes gyártó közül a Samsungnak volt a legnagyobb szerepe abban, hogy az Android meghódította a világot (persze ez fordítva is igaz: a Samsungot az Android repítette a csúcsra…). Éppen ezért különös, hogy a több lábon állást egyébként régóta sürgető Samsung miért nem fektet nagyobb energiát a Windows Phone-ba, hiszen jó esélye lenne rá, hogy alaposan felpörgesse a Microsoft-féle platform még mindig nagyon lassan növekvő piaci részesedését, és ezáltal maga is nagyobb hasznot könyvelhessen el, illetve nagyobb biztonságban érezhesse magát, ha az Androiddal netán „történne valami” (értsd: a Google változtat a feltételeken). Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a piaci elemzőket és a szaksajtót, és természetesen számos elmélet született már, amelyek sorát nemrégiben újabb megközelítéssel gazdagította a Detwiler Fenton elemzőcég.

tizen

Az első olvasatra kissé meglepő, de tulajdonképpen nagyon is logikus magyarázat szerint a Samsung Windows Phone 8 iránt mutatott érdeklődése csupán egy ravasz trükk, amely valójában éppen a platform elterjedését hivatott lassítani, amíg a koreaiak saját Android alternatívája, az Intellel (és néhány további vállalattal) közösen, a Bada és a Meego romjainak összeboronálásával életre hívott Tizen operációs rendszer révbe ér. Meglehet, hogy kicsit túlzás ennyire ördögi tervet sejteni a dolog mögött, de mindenképpen érdemes elgondolkodni a Detwiler Fenton szempontjain. Az biztos, hogy a Samsung Windows Phone kínálatát mindennek nevezhetjük, csak lehengerlőnek nem – főleg, ha a gyártó Androidos termékeihez mérjük. A Samsung szélesebb tömegeknek szánt új Windows Phone 8 okostelefonja, a középkategóriás Ativ Odyssey az elemzőcég szerint egy minden tekintetben szokványos, azt is mondhatnánk, unalmas jószág, amely semmi kiemelkedőt nem tud felmutatni, és ennek megfelelően a potenciális vásárlók ingerküszöbét sem képes átlépni, és csak nagyon kevés példány talált gazdára.

mobil

A koreaiak ráadásul nem is tettek különösebb erőfeszítéseket az eladások felpörgetésére, ami meglehetősen furcsa hozzáállás, és az ember tényleg hajlamos azt gondolni, hogy a Samsung csak félszívvel áll a Windows Phone 8 mellett, hiszen ha valóban elkötelezett lenne, komoly marketing hadjárattal segítené az Ativ széria sikerét, és keményen dolgozna portfóliója teljessé tételén. A Detwiler Fenton elemzője, Jeff Johnston szerint erre jó oka van: nem a Windows Phone-t, hanem a Tizent szeretné az Android és az iOS mögött látni a mobil operációs rendszerek rangsorában. „A vizsgálataink eredményei arra utalnak, hogy a Samsung szándékosan igyekszik lekötni a Microsoft okostelefonos erőforrásait, és e stratégiai lépéssel lassítani a Windows Phone 8 elterjedését. Miközben a Samsung ragaszkodik ahhoz, hogy széleskörű mérnöki támogatást kapjon a Microsofttól (amit meg is kap), semmi sem mutatja azt, hogy érdekelt volna a Windows Phone platform sikerében.” – fejtegeti teóriáját Jeff Johnston.

Végeredményben a Microsoft eltékozolja Windows Phone-os mérnöki erőforrásait, ahelyett, hogy más stratégiai partnerekkel való együttműködésre fordítaná azokat… Nos, akármilyen könnyen is bele lehet kötni a fenti gondolatmenetbe, az kétségtelen, hogy a Samsung határozottan és nyíltan törekszik arra, hogy csökkentse függését az Androidtól, és minden jel arra utal, hogy ennek legfőbb eszközét nem a Windows Phone-ban, hanem a Tizenben találta meg. Ha a vállalat teljes mellszélességgel odaállna a Microsoft ökoszisztémája mögé, akkor nagyon könnyen elképzelhető, hogy azt a platformot is a piac egy újabb erős szereplőjévé formálná, amivel aztán a gyakorlatilag nulláról induló Tizennek meg kell küzdenie. Nem lehetetlen tehát, hogy a Samsung csupán színleli érdeklődését a Windows Phone 8 iránt, hogy mire a Tizen harcba indul, csak az Androiddal és az iOS-szel kelljen csatáznia. Egy nemrég felbukkant új pletyka szerint egyébként a Samsung nem szerepel a Microsoft Windows Phone 9-es partnerei között – de az információ valóságtartalmát nem tudtuk ellenőrizni.