Nyugdíjra vehető fel hitel? Mik a feltételek?

hitel

Passzív éveid biztonságának megteremtésében egy körültekintően megválasztott nyugdíjbiztosítás komoly segítséget jelenthet, ugyanakkor pénzügyeid következetes és tudatos kezelése folyamatos odafigyelést igényel. Sajnos e téren még mindig rengeteg hiányosság tapasztalható, bár a szakemberek kitartó munkájának hála egyre jobb a helyzet. Természetesen sokat nyom a latban, hogy egy felgyorsult világban élünk és aktív éveink alatt alig jut idő a komolyabb tervezésre.

Azt azonban nagyon fontos észben tartanunk, miszerint ha csak a nyugdíjkorhatárhoz közeledve kezdünk el foglalkozni a megtakarítás kérdésével, akkor már nagyon nehéz dolgunk lesz. Ugyanis a rendelkezésre álló öngondoskodási formák jelentős része – legyen az egy nyugdíjbiztosítás, vagy épp egy előtakarékossági számla – csak akkor képes átütő eredményt hozni, ha arra elegendő időt szánunk, így ez egy kardinális szempont. A grantis.hu weboldalon erre bővebben is kitérnek. Ugyancsak tartsuk szem előtt, hogy ha kizárólag az állami nyugellátásra hagyatkozunk, az komoly életszínvonal eséssel járhat.

A nyugdíjbiztosítás mellett rengeteg érv szól

Szerencsére kiváló alternatívák állnak a rendelkezésedre ahhoz, hogy ezt a dilemmát sikeresen megelőzhesd. Mivel a társadalombiztosítási rendszer fokozatosan vált egyre labilisabbá, a piacnak volt elég ideje reagálni és kifejleszteni azokat az eszközöket, amikkel gondoskodhatsz időskori anyagi biztonságodról. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a nyugdíjbiztosítás, méghozzá jó okkal. A konstrukció egyik legfőbb jellemzője, hogy alkalmazásával jelentős megtakarítás érhető el, ha legalább 10-15 éves futamidőben gondolkodunk. Azaz a legbölcsebb, amit tehetsz, hogy már a korhatár elérését megelőzően akár 20-30 évvel megkötöd, így pedig alacsonyabb rendszeres befizetésekkel is komoly tőkét halmozhatsz fel. Ráadásul ez a forma tartalmaz egy kockázatviselési szolgáltatást is, amivel szeretteidről is gondoskodhatsz, ha veled esetleg történne valami.

Nyugdíjasként hitel? Lehetséges?

Természetesen bármikor alakulhat úgy az életed, hogy passzív éveidben egy nagyobb összegre lesz szükséged. Ezt finanszírozhatod megtakarításaidból is, ám kölcsönt is igényelhetsz. Ugyanakkor mielőtt utóbbi mellett határoznál, fontos megismerkedned a lehetőségeiddel, ugyanis nyugdíjasként más szabályok vonatkoznak rád, ha hitel felvétele a célod. Ilyenkor a legfontosabb tényező, amire kiemelt figyelmet kell fordítanod a tervezés során az az életkorod. A megkötések ugyan szolgáltatónként eltérők lehetnek, ám jellemzően a futamidő végét a 70., extrém esetben a 75. életév betöltéséhez igazítják. Ezeket az adatokat egy kalkulátor segítségével könnyedén lekérdezheted. Személyi kölcsönök esetében az előírások még ennél is szigorúbbak, ezért aztán a megoldást gyakorta a jelzálogfedezettel rendelkező hitel jelentheti.

Mire figyelj, mielőtt döntenél?

Elsőként azt kell mérlegelned, céljaid eléréséhez szükséges-e hitel felvételéhez folyamodnod, vagy jobban jársz, ha inkább meglévő megtakarításaid használod fel. Ha rendelkezel állampapírokkal, esetleg a rendelkezésedre áll egy nyugdíjbiztosítás, akkor könnyen megeshet, miszerint nem lesz szükséged kölcsönre. Amennyiben mégis, akkor kardinális, hogy a lehető legelőnyösebb kondíciókkal rendelkező konstrukciót válaszd. Ehhez elengedhetetlen összehasonlítani az elérhető ajánlatokat. A hitelkalkulátort a biztosdontes.hu linkre kattintva érheted el. Használata roppant egyszerű és a kapott eredmények kiváló kiindulópontot jelentenek. Ugyanakkor a végső döntés meghozatala gyakorta hozzáértő segítségét igényli. Ezért a hitel felvétele előtt feltétlenül konzultálj egy független pénzügyi szakértővel, aki a kapott adatok és a kalkulátor eredményei alapján könnyedén megtalálja a számodra legmegfelelőbb módozatot.