Mit vegyek figyelembe, ha klímát szeretnék vásárolni?

Ha klímavásárlás előtt állunk nagyon fontos, hogy jól válasszunk, mivel ez egy hosszútávú befektetés. De mit is kell igazán figyelembe vennünk?

  1. Teljesítmény:

Sokan nem tudják, de úgy érdemes klímát választani, hogy a hűtésre/fűtésre szánt területet négyzetméterét megszorozzuk 0,1 kW-tal. Ez a legopcionálisabb teljesítmény számítás. Tehát egy 20 négyzetméteres szobát 20×0,1, tehát 2kW-os teljesítményű klímát érdemes választanunk. Természetesen ez nem ennyire egyszerű, ez egy érdemes viszonyítási szám, mert figyelembe kell venni a belmagasságot is, illetve, hogy mennyien használják ezt a helyiséget általában egyszerre. Bár ez utóbbi családi házban nem feltétlenül releváns, hacsak nem nagyon nagy családról van szó.

  1. Zajszint:

Ez természetesen nem mindenkinek a legfontosabb. Azonban érdemes figyelni rá, hogy mit írnak a leírásban. Ha 30dB alatt írják a zajszintet, az már egy nagyon jó értéknek számít, viszont, ha 25dB alatti számadatot találunk a zajszintnél, akkor annál már egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy egy beszélgetés alatt fel kellene emelnünk a hangunkat mellette. Persze sokaknak nem elsődleges szempont az, hogy „zajmentes” legyen a klíma, de ha belegondolunk abba, hogy ez egy hosszútávú befektetés és lehet, hogy még most úgy gondoljuk, hogy nem fog zavarni, de végül kiderül, hogy mégis, akkor megint csak sok-sok pénzbe kerülne új, zajmentes klímát beszerezni, vagy évekig szidjuk magunkat, hogy rossz vásárt csináltunk. Nos, elöljáróban, egyik sem egy szimpatikus út.

  1. Távirányító és a wifis klímák:

Manapság már szinte minden klímához adnak távirányítót és nem kell folyamatosan felmászkálni a légkondihoz, hogy be tudjuk kapcsolni, vagy be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet. E z egy nagyszerű technológia. Azonban ma már elérhetőek a piacon, teljesen jó áron wifis klímák is. Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy bárhol vagyunk, be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet a lakásban. Teszem azt, elmegyünk wíkendezni a télen. Valami szép hegyvidékes tájon akár síelünk, akár csak túrázunk, vagy ha melegebb éghajlatra megyünk, süttethetjük magunkat. Természetesen otthon felesleges lenne folyamatosan úgy fűteni a lakást, mintha arra pályáznánk, hogy ne fázzunk meg. Azonban érkezünk hazafelé és szerintem mindenkinek megvan az az érzés, amikor a kinti nagy hidegből megérkezünk és otthon még nem az otthon melege vár minket, hanem még legalább egy fél órát, órát érdemes, ha nem is kabátban, de rétegesen ücsörögni, egészen addig, amíg fel nem fűtődik a ház. Vagy egyszerűbb példa, sokan, amikor elmennek otthonról napközben dolgozni például, leveszik a fűtést, hogy feleslegesen ne fűtsön, azonban amikor hazaérnek, idő kell, hogy kiolvadjanak. Harmadik példa, pedig ugyan ez, csak teszem azt, nyáron. A kánikulában akárhonnan is jövünk haza, mindenki arra vár és vágyik, hogy egy hűtőszekrénybe beülhessen, illetve a nagyon klimatizált boltokban is szívesen töltünk el hosszabb időt. Azonban amikor hazaérünk, sokszor hiába is van klímánk, miután bekapcsoljuk, még egy darabig időzünk előtte, hogy érjen minket a hűsítő hatása, mire eléri azt a szintet, hogy érezhető legyen a szoba/lakás minden pontján. És itt jön képbe a wifis klíma. Ezzel a technológiával, akár út közben, vagy fél órával a landolásunk előtt be tudjuk állítani a kívánt hőmérséklete, hogy amikor hazaérünk, az fogadjon otthon minket.

  1. Energiahatékonyság:

Mivel egy hosszútávú befektetésről beszélünk, ezért érdemes minél energiatakarékosabb klímát választani. Már egyre több A+, A++ és A+++ energiatakarékos klímát lehet vásárolni. Bár úgy érzem, ezt nem is kell tovább ragoznom, mivel senki nem szeretne egy „plusz generátort beépíteni”, ahhoz, hogy egyszerre tudjon menni a klímával a többi elektronikai eszköz is.

  1. Garancia:

Mivel nem kis kiadás, ezért érdemes hosszabb garanciára venni egy klímát. Ezen már nem érdemes spórolni.