AZ ÚJ KOR SZÍNEZÉKEI: GYÖNGYHÁZ PIGMENTEK, FLUO PIGMENTEK ÉS VIZES BÁZISÚ SZÍNEZŐK

Ahogy itthon is egyre népszerűbbek a fluid art termékek, úgy nő a kereslet a pigmentek és a festéköntéshez használható speciális színezők iránt is. Ezek a különleges színezékek, mint például a gyöngyház és fluo pigmentek – illetve a vizes bázisú színezők – alapjaiban alakítják át a szemléletünket az alkotással és színhasználattal kapcsolatban. Legyél akár csak a művészet iránt érdeklődő olvasó, akár tapasztalt alkotó, bízunk benne hogy a cikkben találni fogsz olyan részletet, mely felkelti az érdeklődésed és amit esetleg örömmel kipróbálsz majd a közeljövőben.

Gyöngyház pigmentek

A gyöngyház pigmentek, legyenek azok szintetikus vagy üvegalapú interferáló változatok, nem csupán gazdag színeket adnak a festékeidhez, de egyedi, szinte mesebeli ragyogást is kölcsönöznek az alkotásaidnak. E a pigmentek ugyanúgy jól működnek vízbázisú és oldószeres rendszerekben, mint epoxi bevonatok és öntőgyanták esetében. A fény visszaverődésének köszönhetően a gyöngyházfényű hatás egészen lenyűgözővé teszi az elkészült műveket.

Egyes gyöngyházpor pigmentjeink un. kaméleon hatással bírnak. Ez azt jelenti, hogy a szín és a fényjáték attól függ, hogy merről nézed az alkotást. Ennek a különleges tulajdonságnak köszönhetően az eredmény olyan, mintha a felület változó színekben és fényekben játszana, ami igazán élettel teli és dinamikus hatást kelt. Élőben még sokkal szebb és izgalmasabb, mint így leírva!

A név kapcsán elég nagy kavarodás van a neten, úgyhogy ezt a részt tegyük kicsit tisztába elsőként.

Valaki mica porpigmentnek hívja, mások gyöngyház porpigmentnek, van, ahol vasoxid csillám a neve, és még a lista nem ért véget, mert a fémhatású pigmentek és iriodinok elnevezések is előfordulnak. Egy biztos: sosem unalmas a névválasztás, amikor ezekről az anyagokról van szó. 🙂

Milyen fajtái vannak?

Szóval a mica nem más, mint egy finomra őrölt, bányászott szilikát alapanyag. Az igazi különlegességét fémoxidok hozzáadásával érik el, ez adja meg azt a különleges csillámosságot, amiért annyira imádjuk. Amúgy sokan szintetikus alapanyagokkal pótolják, hogy még nagyobb csillámot kapjanak. Minden cég más néven hívja ezeket, de a lényeg ugyanaz: elképesztően csillogó színek.

3 fő típusa van ennek a különleges anyagnak:

  • az egyik a természetes, bányászott változat (tulajdonképpen ez a mica por)
  • a másik a szintetikus,
  • és van még az üvegalapú is.

Ezek főleg abban különböznek, hogy mennyire csillognak, és persze az áruk is eltér.

Ami a felhasználást illeti, a festékipar imádja őket. Gondolj csak a bronzhatású fémcsatornákra, amik ebből készülnek. A természetes mica port legtöbbször sminkcuccokhoz és körömlakkokhoz használják, de a legnagyobb vásárlója mégiscsak az autóipar, ahol ezek a pigmentek igazán kibontakoznak. És persze nem szabad megfeledkezni a művészeti jellegű felhasználásukról sem, de erről kicsit bővebben is beszéljünk a következő fejezetben.

Felhasználási területek

A gyöngyház pigmentek kiválóan alkalmasak fluid art, azaz „folyékony” művészeti alkotások számára. A pigmentek használatával az alkotások mélységet és struktúrát nyernek, mely egyedülálló vizuális élményt nyújt.

Az epoxi gyantaöntés az a másik nagy terület, ahol lenyűgöző eredmények érhetők el a gyöngyház pigmentek használatával. A ragyogás és mélység, amit ezek a pigmentek hozzáadnak, valami egészen elképesztő és szemet gyönyörködtető!

Miért éri meg a Printex gyöngyház pigmentekből választani?

Sokszínűség – ezzel kezdeném. Először is, az elképesztő színválasztékunk miatt akár elveszhetnél a lehetőségek között. De nem fogsz, mert bármikor szívesen segítünk a választásban!

  • Egyelőre 14 féle gyöngyház pigment van a kínálatunkban
  • Két különböző szemcseméretben kapható az alap gyöngyház pigment, 10-60 és 10-25 micron között.
  • Ha aranyra vágysz, nálunk 3 féle árnyalatból választhatsz!
  • De nem csak ezekkel tudsz alkotni: 4 féle interferáló üvegalapú kaméleon pigmentünk is van.
  • Illetve van még 2 féle kaméleon pigmentünk is, amelyek mica bázisúak.

Ki ne hagyd a kobaltkék és lila intenzív árnyalatainkat se!

Javaslatok a használatához

Az egyik legnagyobb előny, hogy a gyöngyház pigmentek egyedülálló vizuális hatást képesek létrehozni, amely más típusú pigmentekkel nehezen érhető el.

Ha fluid art festékeket vagy szitafestékeket akarsz velük feldobni, maradj a 10 és 60 micron közötti szemcseméretnél. Mi is ezeket használjuk, szóval nem lőhetsz vele mellé.

Epoxi gyantaöntésnél viszont ne habozz kisebb szemcseméretet is bevetni, ha úgy érzed, hogy az jobban működik.

Ami a keverési arányokat illeti, ha festéket készítesz, az arány legyen maximum 15% gyöngyházpigment és 85% transzparens bázis. Ha epoxi gyantát használsz, és nem akarod, hogy a csillogás teljesen elnyomja az alatta lévő felületet, tartsd 1% alatt a gyöngyház pigment mennyiségét.

Ha viszont eléggé magával ragadott már a gyöngyházszerű csillogás és az egész felületen azt akarod látni, akkor a rétegvastagság függvényében lehet 1-3% is.

Fluo pigmentek

Ahogy valószínűleg a nevéből is már sejtetted, a fluo pigment olyan különleges színezék, amelyek a normál fény alatt is élénk, neon színeket hoz létre, és UV-fény alatt ragyog. Használatával például a fluid art festéköntés során vibráló, neon színű és UV-fény alatt csillogó műveket hozhatsz létre.

Felhasználási területe

Fluo pigmentekkel elképesztően élénk és szemet gyönyörködtető alkotások hozhatók létre. Legyen szó festményről, kézműves termékről vagy egyéb kreatív projektről, ezek a pigmentek új dimenzióba fogják helyezni az elkészült műveidet!

Ha kreativitásodnak vizes alapú festékekkel szeretnél teret adni, a 20 grammos, visszazárható tégelyes kiszerelésben kapható UV pigmentek neked valók. Ezeket 7 különböző színben is be tudod szerezni a kreativfestek.hu webáruházban! De ami igazán durva, az az, hogy UV fény alatt ezek a pigmentek elképesztően világítanak, intenzív fluoreszkáló hatást keltve.

Előnyök és hátrányok

A fluo pigmentek egyik legnagyobb előnye az a figyelemfelkeltő, látványos és pazar színvilág, amit létrehoznak. Tökéletesek olyan alkotásokhoz, amelyeknek kiemelt vizuális hatást kell elérniük.

Mivel e pigmentek UV-fényben is ragyognak, különösen alkalmasak olyan projektekhez, amelyeket különleges fényviszonyok között kell bemutatni. Azonban érdemes odafigyelni az UV stabilitásukra, hiszen nem minden fluo pigment egyformán ellenálló.

Hátrányai listája nem túl hosszú. Amiről érdemes mindenképpen megemlékezni, hogy ezek a színezékek nem túl jó barátai a napsütésnek. Pár nap alatt teljesen kifakulhatnak, ha erős napfény éri őket. Szóval ha velük dolgozol, inkább olyan helyeken használd, ahol nem süt rá állandóan a nap. Legjobb, ha beltérben maradsz vele.

Vizesbázisú színezők

Mi az a vizesbázisú színező?

A vizesbázisú színezők olyan koncentrátumok, amelyek vízben oldódnak vagy diszpergálódnak ((Jó tudni: diszpergálásnak hívjuk, amikor egy anyag apró részecskékre oszlik, keveredve egy másik, diszperziós közeggel. Az oldódás is ilyen folyamat, az anyag molekuláris szinten az oldószerrel elegyedik). Ezek a koncentrátumok kimondottan magas színező erővel rendelkeznek, és tömény állapotukban nem tükrözik a tényleges árnyalatukat. Környezetbarát és könnyen használható alternatíva.

A vizes bázisú színezők gyakran szintetikus vagy természetes pigmentekből, kötőanyagokból és különböző adalékanyagokból állnak, amelyek stabil, könnyen kezelhető formába öntik őket.

Felhasználási területek

Az ilyen színezők kiválóan alkalmasak transzparens és fedő vizes bázisú festékek és lakkok színezésére.

Persze arról se feledkezzünk meg, hogy mivel a vizes bázisú színezők könnyen kezelhetők és környezetbarátok (nagyon fontos!), ideális választás otthoni barkácsolók, professzionális (vagy hobbi) művészek, festők, textil- és bútordíszítők számára egyaránt.

Előnyök és hátrányok

Egyértelműen az előnyökhöz sorolandó, hogy a vizes bázisú színezők magas színező erővel rendelkeznek, így kis mennyiség is elegendő az intenzív szín eléréséhez. De e mellett nem elhanyagolható az sem, hogy ezek a színezők általában kevésbé károsak a környezetre, és biológiailag könnyen lebomlanak. No meg persze említsük meg az előnyök között azt is, hogy ezek használata kimondottan pénztárcabarát. Mivel magas a színező erő, így kevesebb anyag is elegendő, emiatt költséghatékony megoldás a használatuk.

Hátrányaik kapcsán azt érdemes tudni, hogy inkább beltérre javasoljuk a használatukat. E szerves pigmentek fényállósága kissé elmarad a szervetlen társaikétól. Ez utóbbiakat használják például a kültéri falfestékekben is.

..

Ha tetszett a cikkünk és szívesen olvasnál még a témában vagy vásárolnád meg a termékeket, szeretettel várunk a kreativfestek.hu webáruházban!