Miért van szükség JavaScript-re?

A webfejlesztés témája nagyon komplex, így rengeteg különböző programnyelv ismerete szükséges ahhoz, hogy egy teljes értékű weblapot képesek legyünk elkészíteni. Kezdésnek mindenképp kötelező ismernünk a HTML nyelvet, hiszen anélkül nem létezhet egyetlen egy weboldal sem. Ezzel alkotjuk meg a weboldal vázát, ezzel alkotunk gombokat, menüket, fejléceket. Ha elsajátítottuk a HTML nyelvet, akkor meg kell ismerkednünk a CSS-el. Hiszen hiába van egy gombunk, ha az teljesen fapadosan néz ki. A CSS segítségével tudjuk formázni a weboldalunkat, ezzel adhatjuk meg, hogy hogyan nézzen ki egy gomb, egy fejléc, egy menüsor. Hogy milyen színekben pompázzanak, hogy mekkora legyen a méretűk stb. Ezek után kell megismerkednünk valamilyen kliensoldali webes programnyelvvel. A legtökéletesebb kezdő választás a JavaScript, rövidítve JS.

A JavaScript-re azért van szükségünk, hogy interaktívvá tudjuk tenni a weboldalunkat. A JavaScript megengedi a felhasználónak, hogy kapcsolatba lépjenek a weboldallal. Tulajdonképpen nincsenek határok, amiket ne lehetne megtenni a JS-el. Azonban fontos megemlíteni, hogy mivel a JavaScript kliensoldali, így csak a böngészőben tud működni. Nem lehetséges vele felhasználói bejelentkeztetést végezni, hiszen a jelszavakat a szerveren tároljuk, ehhez egy szerveroldali nyelvre lesz szükségünk, például a PHP-ra.

De nézzük, hogy milyen megoldások valósíthatóak meg a JavaScript-tel:

  • Információ megjelenítő és elrejtő gomb hozható létre vele
  • akár egy képnézegetőt is elkészíthetünk vele
  • képek nagyítását tehetjük lehetővé vele
  • számlálókat készíthetünk
  • stb

Ezeken kívül is még végtelen a JavaScript lehetőségei, ha szeretnél megismerkedni a JavaScript alapjaival, akkor látogass el a WEBiskola weboldalára.