Általános tudnivalók a szivattyúról

A szivattyú egy olyan szerkezet, ami képes a folyadék egyik helyről a másikra történő szállítására. A berendezés szükségességét már viszonylag korán felismerték az emberek, hiszen az éltető víz nem mindig ott volt, ahol éppen kellett volna lennie.

A szivattyú legrégebbi változatát az ókori Babilonban használták arra, hogy a víznyerőtől magasabban fekvő függőkertek megfelelő öntözése biztosítva legyen. A működése mai szemmel rendkívül egyszerű volt, az eszköz egy csavarorsóból és az azt körülvevő hengerházból állt. A szivattyú végén egy kézzel vagy szélmalom segítségével hajtható fogantyú volt. A tökéletes eredmény eléréséhez a berendezést ferdén, körülbelül 20 fokos szögben kellett a mestereknek elhelyezniük. Ennek köszönhetően az öntözővíz gyorsabban a kívánt helyszínre érkezhetett.

Az orsós szivattyú a későbbiekben más birodalmakban is elterjedt. Az ókori egyiptomiak például nagyon szívesen használták a technikát az öntözésre és más jellegű tevékenységeikhez. A berendezés működését az ókori görög tudós, Arkhimédesz írta le az utókor számára. A híressé vált feltaláló és polihisztor fiatalabb korában Egyiptomban és Alexandriában tanult.

A szivattyúknak az évezredek alatt számtalan új típusa lett. Vannak a merítőművek, a térfogatkiszorítási elven működő eszközök, a vízemelő kosok, az örvény-, a mammut-, a sugár-, valamint a torlónyomás szivattyúk.

Mivel a szivattyúkat rengeteg feladat megoldására be lehet vetni, nagyon fontos szerepet töltenek be a mindennapok során. Használják őket a háztartások vízellátásának biztosítására, tűzoltásra, a nyomás fokozására és természetesen öntözésre is.

Mire figyeljünk, ha szivattyú vásárlásán gondolkodunk?

Ha szivattyúra van szükségünk, a vásárlás előtt három tényezőt kell megvizsgálnunk. Az első szempont a felhasználási terület, vagyis az, hogy honnan és hova kellene a folyadékot átszállítani.

A második az igények felmérése és megfogalmazása. Gondolni kell arra például, hogy hány litert szeretnénk egy perc alatt átszivattyúzni. A harmadik kritérium a minőség, amivel akár az anyagiak tekintetében is jól járhatunk.

Bár egy jobb szivattyúért adott esetben többet kell fizetnünk, a berendezés sokkal több energiát spórolhat meg a számunkra, mint egy olcsóbb változat, a garanciális feltételekről már nem is beszélve.