Kreatív falfestés ötletek otthonodba

A beltéri falfestés egy izgalmas projekt, hiszen teljesen átformálhatja otthonunk megjelenését és hangulatát. Akár egy teljesen új színt szeretnénk viszontlátni, akár egy merészebb részlettel dobnánk fel az unalmas falakat, számos kreatív ötletet vár a megvalósításra. Ebben a cikkben a legnépszerűbbeket válogattuk össze.

Egy beltéri falfesték kannájából sokkal több minden kihozható, mint gondolnánk

A különböző technikákkal és színkombinációkkal kísérletezve olyan egyedi megjelenést érhetünk el, amellyel egy hívogató légkör bontakozhat ki. Mielőtt azonban belefognánk a munkába, tartsuk észben, hogy a jó minőségi beltéri falfesték mellett, ecsetre, festőhengerre, festéktálcára, netán még festőszalagra is szükségünk lesz. A Színvilág webáruházában például egy körben szerezheted be az összes kelléket, ráadásul még cipekedned sem kell, hisz az otthonod kényelmébe szállítják. Ami pedig a kínálatukat illeti, beltéri falfesték típusok egész hadseregével várnak, sőt még egyedi színárnyalatot is tudnak neked keverni!

Egy-egy fal kiemelése

Az egyik legegyszerűbb módon úgy tehetjük izgalmasabbá a beltéri falakat, ha csak egy vagy két falat emelünk ki a négyből. Például csak a mennyezetet, a két egymással szemben lévő oldalt vagy csak a szoba egyik falát festjük át a többitől eltérő színre. Ezzel nem mellesleg anélkül kölcsönözhetünk új megjelenést a helyiségnek, hogy elköteleznénk magunkat egyetlen színárnyalat, avagy az egész tér átfestése mellett. Ide kapcsolódik a „color blocking” technika is, mely során már-már egymást erősen ütő színblokkokat festenek a falakra, így nagyon merész hatás érhető el.

Ombre falak

Az elmúlt években az ombre árnyalat meglepően nagy figyelmet kapott, így a textilgyártás mellett a körömfestésben, hajfestésben, sőt még a falfestési technikákban is visszaköszönt. Ha finomabb és árnyaltabb megközelítést keresünk a falak festéséhez, nyugodtan próbáljuk ki az ombre hatást. Ennek lényege, hogy a fal alját sötétebb árnyalatban hagyjuk és a mennyezet felé haladva fokozatosan váltunk világosabb beltéri falfesték színekre, gyönyörű színátmenet létrehozva ezzel.

Geometrikus minták

A modern megjelenés hívei geometriai alakzatokban is gondolkodhatnak. Az egyszerűbb formáktól (csíkok, háromszög, négyszög) kezdve az összetett, részletgazdag mintákat tartalmazó alakzatok létrehozásáig. Ezzel a festési ötlettel vizuálisan érdekesebbé és energikusabbá alakíthatjuk a beltéri falakat. A kivitelezéshez használhatunk festőszalagot, de akár előregyártott sablonokat is. Továbbá nyugodtan kísérletezhetünk a különféle színkombinációkkal, nem fogják túlterhelni a helyiséget.

Textúra festés

Ha nincs bajunk azzal, hogy lehorgonyozzunk egy konkrét színes beltéri falfesték árnyalat mellett, de azért ennél több izgalomra vágyunk, akkor nekünk találták ki a textúrázott falfestést. Olyan eszközökkel tehetjük érdekesebbé magát a falnak a felületét, akárcsak a szivaccsal való pamacsolás, egy vékony ecsettel való pöttyözés, egy mintás hengerrel történő átgurulás, netán rongy-hengereléssel történő batikolás. Ezzel a kreatív ötlettel olyan egyedi és tapintható felületet hozhatunk létre, amelyet egész biztosan nem látunk majd viszont másnál.