Fűtésszámla csökkentés lapostető hőszigeteléssel

Az energiaárak növekedésével egyre inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyek segítenek kiváltani vagy csökkenteni a felhasznált energiát. Napkollektorokat, napelemeket, szigeteléseket telepítenek a házakra, lakásokra, irodákra, hogy a hó végi számla minél kedvezőbb legyen. A lapostető hőszigetelés kiváló és hatékony módja annak, hogy csökkentsük az épület energiafelhasználását, hiszen a megfelelő szigetelés segítségével csökken a tetőn keresztül távozó hőmennyiség.

 

Az alábbiakban kicsit részletezzük, hogy a lapostető hőszigetelés hogyan és miként képes javítani az otthonok komfortján, illetve csökkenteni a rezsiköltséget:

 

  1. Télen fűt: A legtöbb esetben a téli időszak előtt szokták szigeteléssel ellátni a falakat és tetőket, mert így kevesebbet kell fűteni és tovább tartja meg a meleget a szoba. A meleg felfelé száll, ebből adódóan a nem megfelelően szigetelt lakások hőenergiájának közel 30%-a a tetőn keresztül távozik.

 

  1. Nyáron hűt: 40°C-os melegben megváltás a légkondicionáló, azonban nem mehet éjjel-nappal. Hőszigeteléssel nincs is erre szükség, ugyanis a szoba hosszú időn át megtarja a kellemesebb, hűvösebb levegőt, így nincs szükség állandó hűtésre.

 

  1. Megakadályozza a nedvesség beszivárgását: A heves esőzések, hosszú időn át tartó csapadékos időszakok terhelésnek tehetik ki a tetőszerkezetet, ami sérülések révén átengedheti a vizet. Eleinte ezt észre sem lehet venni, hiszen az épület szerkezetébe hatol és nedvesíti át az arra fogékonyabb elemeket, míg végül megjelenik a falakon és vakolaton. A párás levegő és nedves falak kombinációjával pedig megszületnek az első penészfoltok, amelyek dohos szagot és egészségügyi kockázatot is hoznak magukkal. Lapostető hőszigetelés által gyökereiben elfolytható ez a probléma, hiszen mint tudjuk, egyszerűbb a megelőzés, mint a kezelés.

 

  1. Hozzájárul a tető hosszabb élettartamához: A belső komfort és egyenletesebb hőmérséklet kialakítása mellett jelentősen javítja a tetőtér építészeti szerkezetének élettartamát, így a felújítási folyamatokra is évekkel később kerül majd sor.

 

A minőségi lapostető hőszigetelés kialakítása

A lapostető előkészítése során az alapot először megtisztítják a portól és szennyeződésektől, az esetleges sérüléseket és repedéseket pedig kijavítják. Fontos, hogy kellően sík legyen a felület, ellenkező esetben kiegyenlítésre is sor kerül.

Ezt követően alátétfóliát fektetnek le, amely megakadályozza a nedvesség és a penész kialakulását. Erre kerül rá a lapostető hőszigetelés, amely legtöbbször bitumenes lemezek egymásra hegesztésével épül fel. Az elhelyezés során fontos, hogy a bitumenlapokat légmentesen rögzítsék, és ne maradjon hézag az anyagok között.

A végső réteg a lapostető burkolata lesz, amely a tető fajtájától (járható, nem járható) függ, maradhat a már említett bitumen, de kerülhet rá más tetőfedő anyag is.

A megfelelő minőségi hőszigetelés telepítését célszerű szakemberrel végeztetni, mert a helytelenül lefektetett anyagok növelhetik a hőveszteséget vagy károsíthatják a tető szerkezetét. A SPC Isolate munkatársai számtalan épülettípuson szereztek már tapasztalatot, és hosszú évek óta foglalkoznak lapostető szigeteléssel, így biztosan jó választásnak bizonyulnak majd!