Gyűrődésmentes ruha mosás után? Nem lehetetlen!

Mosni még úgy-ahogy hajlandó az ember lánya, a vasalás azonban már nem igazán tartozik a kedvenc elfoglaltságunk közé. Ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor valószínűleg most sokan vallanák be, hogy inkább felvennék gyűrötten a ruhát, mintsem órákat bíbelődjenek a simára vasalásukkal. Ma már semmi szükség azonban erre, hiszen egy modern mosógéppel a textíliák igazán ápoltan, frissen és gyűrődésmentesen kerülhetnek ki a dobból.

Már megint azok a fránya gyűrődések!

A ruhák túlzott gyűrődése mögött több tényező is állhat:

  • túl sok ruhaneműt helyeztünk el a dobban
  • nem a textíliák típusához és mennyiségéhez illő centrifugálási sebességet állítottuk be
  • nem a ruhaneműk típusának megfelelő mosóprogramot indítottuk el
  • a beprogramozott vízhőmérséklet nem optimális a mosni kívánt textíliákhoz
  • a program végeztével túl sokáig hagytuk benne a ruhákat a mosógépben

Az imént említett listán végighaladva immáron világossá válhat számunkra, hogy rengeteg mindenre kell odafigyelnie annak, aki nem szeretné vasalással tölteni a délutánját. Ha tehát érezhetően simább textíliákra vágyunk a mosóprogram végére, akkor búcsút kell intenünk néhány rossz szokásunknak. Van azonban segítség! Manapság olyan modern készülékek is léteznek már, amelyekkel időt és energiát takaríthatunk meg a vasalásnál. Ilyen egy Miele mosógép is.

Hogyan veszi fel a küzdelmet egy modern mosógép a ruhák felesleges gyűrődése ellen?

A textilkímélés már a dobban is megkezdődik

Talán most páran meglepődnének, de léteznek olyan innovatív kialakítású mosógépek, amelyek nemcsak, hogy szuper mosóprogramokkal rendelkeznek, de már a dob részük sem mindennapi. Egy Miele mosógép például egészen mesterien űzi a textilkímélést, hiszen egy speciális dobot kapott. A méhsejt mintázatú felület szinte simogatja a ruhákat a mosás során, mivel egy finom vízfilm keletkezik a dob fala és a textíliák között. Ezen felül pedig a Miele mosógép készülékeiben a nyílásokra is odafigyeltek a tervezők – nemcsak kisebbek, de a szélük is fel van polírozva, így nem tudnak annyira egymásba gabalyodni a ruhák.

Igazán ígéretes mosóprogramok

A modern készülékek számtalan kíméletesen mosó programmal vannak felruházva. Kategorizálhatjuk a textíliákat anyag szerint, szín szerint, vagy a szennyezettség mértéke szerint is. A Miele mosógép például még a legkonokabb ruhaneműkkel is kíméletesen bánik, mindezt anélkül, hogy különösebben oda kellene figyelnünk rá. Nekünk általában csak annyi dolgunk marad, hogy betöltsük a gépbe a ruhákat, hiszen a Miele mindent kimatekozik helyettünk – például a pontos vízmennyiséget vagy az ideális hőfokot. De rendelkezik kifejezetten gyűrődésgátló mosási programmal is, hogy maradjon időnk másra a vasalás helyett.

Egy kis extra gőz a ruháknak

„Gőzölni” nemcsak a vasalók tudnak, de a csúcskategóriás mosógépek is. Szerencsére léteznek már vasalást-megkönnyítő (vagy éppen helyettesítő) mosóprogramok is, amelyekkel a textíliák úgy őrízhetik meg lágyságukat és simaságukat, hogy mindeközben tökéletesen tiszták lesznek. Egy Miele mosógép például simító programot is tud, amelynek hála felére csökkenthetjük a vasalási időt. A kimosott ruhák tökéletes simaságát pedig a speciális SteamCare gőzölő rendszernek köszönhetik a készülékek.