Egyre többen viselnek kék fény szűrős monitor szemüvegeket

Az emberek minden eddiginél több időt töltenek a digitális eszközök előtt, legyen szó telefonjukról, táblagépükről vagy a televízió képernyőjéről. Számos kutatás alátámasztja, hogy a felnőttek átlagosan napi hat órát, míg a tizenévesek körülbelül hét órát néznek valamilyen képernyőt, amely nemcsak mozgásszervi és fiziológiai problémákat okozhat, hanem a szem egészségére is káros hatással lehet.

Mi az a kék fény?

A kék fény lényegében mindenhol körülvesz bennünket…megtalálható a napsugarakban, a fluoreszkáló világításban, és a különböző digitális eszközök képernyője is nagy mértékben kibocsátja. A kék fény jótékony és káros hatásairól megoszlanak a vélemények, azonban abban mindenki egyetért, hogy túlzott mennyiségben jelentősen károsíthatja a szemeink egészségét, és az alvási ciklusainkra is hatással lehet.

Míg az alacsonyabb energiájú fényeket a szaruhártya elnyeli, addig a kék fény nagy energiájának köszönhetően áthatol rajta és roncsolni kezdi a retinát. Éppen ezért, azok az emberek, akik hosszabb ideig vannak kitéve a káros kék fény sugaraknak – például számítógép előtt végzik a munkájukat – gyakran tapasztalhatnak kínzó fejfájást, szemszárazságot, vagy álmatlanságot is. Ha valaha úgy érezted, hogy a szemed kiszáradt és fáradt a számítógép képernyője előtt töltött hosszú nap után, akkor ne ijedj meg! Ezeket a tüneteket a kékfény szűrő monitor szemüveggel eredményesen kezelhetjük, sőt, akár teljesen meg is szüntethetjük.

Négy érv a kékfény szűrő szemüveg viselése mellett

Mivel a különböző digitális eszközök előtt ülve kevesebbet pislogunk, a szemünket fokozott terhelés éri. Mindehhez hozzájárul a szaruhártyán áthatoló káros kék fény is, így tehát a látáskárosodás idővel borítékolható. Azonban, a speciális szűrő réteggel ellátott szemüvegek viselésével blokkolhatjuk a kék fény útját, így megóvhatjuk a szemünket a hosszútávú károsodásoktól.

A monitorszűrő szemüveg dioptriás és dioptria nélküli verzióban is elérhető, így bárki hordhatja, aki naponta több órát tölt a számítógép, tévé, vagy okostelefon képernyője előtt. Íme további négy ok, amiért érdemes a kékfény szűrő szemüveg viselése mellett döntenünk;

Jobb alvás

Lefekvés előtt pár órával az alvást indukáló, más néven melatonin hormon elkezd felszabadulni a szervezetből, azonban ezt a természetes ciklikusságot a képernyő által kibocsátott kék fény késleltetheti, így álmatlanságot okozhat. Fontos lenne, hogy lefekvés előtt 1-2 órával már ne nézzünk semmilyen képernyőt, azonban ha erre nincs lehetőségünk, akkor a kékfény szűrő szemüveg segítségével hozzájárulhatunk a jobb alvás fenntartásához.

Kevésbé megerőltetett szemek

Ha egésznap a képernyőt nézzük, stresszesnek érezhetjük magunkat, vagy szem- és izomfeszülést tapasztalhatunk. Az asztal és a szék beállításával csökkenthetjük az izomproblémákat, a kék fényt blokkoló szemüveg viselésével pedig elkerülhetjük a szem megerőltetését.

Kevesebb fejfájás

A fény, különösen a kék fény migrént válthat ki és súlyosbíthatja a fejfájást. A kékfény szűrő szemüveg csökkentheti a migrénes rohamokat és a gyakori fejfájást.

A szembetegségek kockázatának csökkentése

A szaruhártya és a szemlencse jól védekezik az ultra viola (UV) sugarakkal szemben, azonban a kék fényt nem tudják blokkolni. A retina károsodása növelheti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, amely a vakság egyik kiváltó oka. A szemüveg segíthet megelőzni a súlyos betegségek kialakulását.

A 4 érvhez egyaránt megoldást jelent egy jó minőségű kék fény szűrős monitor szemüveg vásárlásra amely többféle stílusban is elérhető.