Milyen csavarokat érdemes otthon tartani?

Aki valamilyen otthoni barkácsolásra adja a fejét, annak érdemes néhány alapvető csavarfajtát beszereznie. Ezek a típusok nem csak elektronikai eszközöknél lehetnek hasznosak, hanem akár a ház körüli munkálatok során is. Az alábbiakban felsoroljuk a leghasznosabb típusokat, amikre szükségünk lehet ilyenkor. Az adott barkácsolás jellegétől, és még néha az egyéni elképzeléstől is függ ugyanis, hogy milyen típusokra lehet szükségünk.

Négy- és hatlapfejű csavarok

csavar e típusai tartoznak a legismertebbek közé. Általában minden háztartásban találkozunk velük, továbbá ezekkel szokták a leggyakrabban csavarozni a masszívabb konstrukciókat, amelyeknél az esztétika másodlagos. Például a gépek alkatrészeinél vagy bútorok belső szerkezeténél találkozhatunk velük a gyakrabban. Kifejezetten nagy méretűek, és léteznek fa, valamit fém anyagokhoz való csavarok is.

Süllyesztett fejű csavarok 

Jellemzően akkor érdemes őket használni, ha nem akarjuk, hogy a csavar feje zavarjon egy másik alkatrészt vagy elemet. Számítógépeknél és más elektronikai eszköznél a belső alaplapi elemeket ilyen csavarokkal rögzítik, valamint a gépház részeit is. A süllyesztett csavarok esztétikusan belesimulnak az anyagba, ezért olyan munkákhoz is megfelelőek, ahol festék vagy vakolat kerül a csavarozott felületre. Süllyesztett feje miatt festékréteg alatt sem látható a csavarozás, olykor viszont még ezt is lealapozzák, ha valóban el akarják rejteni festés előtt. Otthoni használatra ezért akár a deszkák külső részének egymáshoz rögzítéséhez is kiválóak.

Félgömbfejű csavartípusok

Az ilyen típusú csavarok már díszítő funkcióval is bírnak. Kerekített csavarfejük egyrészt megakadályozza, hogy bármi beleakadjon az élekbe vagy önmagától kicsavarodjon a csavar. Ezért jellemzően olyan elemeknél használják, ahol fennáll ennek a veszélye – például asztalok, székek külső csavarozásához. Gyakran találkozhatunk kondigépeknél is ilyen csavarokkal azokon a részeken, amikbe a gépet használók beleakadhatnának. A kerekített fej ráadásul esztétikailag is megnyerő, emiatt pedig gyakran direkt a típust választják, hogy az egyben mutatós dísz is legyen.

Természetesen ezek csak az alaptípusok, számtalan egyéb különleges csavar akad még a piacon. Ha felnézünk a tme.eu oldalra, sok másféle csavart is beszerezhetünk a legalapvetőbbektől a speciális műszerészcsavarokig. Feltétlen érdemes ránézni a kínálatára, hiszen olyan típusokat is megtalálhatunk benne, amely kevés más webáruházban lelhető fel.