Intel NUC mini PC teszt: dobozba zárt okosság

Az átlag felhasználót manapság már nem mozgatja meg egy hagyományos, nagyméretű házba szerelt asztali gép. Sokkal inkább örül egy olyan masinának, melyet méreténél fogva szinte bárhova el lehet helyezni és mégis elegendő számítási kapacitással rendelkezik, hogy filmnézésre, szövegszerkesztésre és böngészésre használható legyen. Emellett sokaknak a fogyasztás sem mindegy.

Az Intel úgy látja, hogy az asztali PC-ket csak úgy lehet megmenteni a lassú hanyatlástól, ha tetszetősebbé teszik őket. Ezért a gyártó fogta és lezsugorította a nagy gépet és ezzel egy új USFF (Ultra Small Form Factor) méretű terméket vezetett be Next Unit of Comupting (NUC) néven a köztudatba.

Teljesítmény:

Térjünk át az alaplap másik oldalára. Itt a hűtés alatt egy Intel Celeron 847 pihen. Ez a 32 nm-es gyártási technológiával készült két magos 1,1 GHz-en üzemelő darab köztudottan a belépőszintű gépek sajátja. Elég erős ahhoz, hogy az alapfeladatokat ellássa, de komolyabb munkára már mást érdemes keresni. Aki pedig a böngészős játékokon túl mással is kíván szórakozni, annak mindenképp. Az alapjáraton 350 MHz-en üzemelő GPU még akkor is döcögősen veszi a kanyart, ha 800 MHz-re pörög fel a dinamikus órajele. Magas részletesség és 1024×768 pixeles felbontás mellett örültünk ha a Far Cry 2-ben 10 fps fölé szalad a tempó.