Használt laptopok – milyen márkát érdemes választani?

A használt laptopok piacán manapság fölöttébb népszerű produktumnak számítanak az üzleti kategóriás eszközök. Sokan idegenkednek az olcsó használt laptop vásárlásának gondolatától, holott erre a megoldásra alapozva bizony a legtöbb esetben az új gép árának töredékéért juthatunk egy olyan megbízható számítógép birtokába, amely még hosszú-hosszú éveken át szolgálhatja egy átlagos igényekkel rendelkező felhasználó életét.

Lehet olcsón vásárolni jó minőségű üzleti gépet? Milyen márkákra érdemes fókuszálni?

Ízlések és pofonok nagyon különbözőek, így az „olcsó” és a „minőség” is mindenkinek mást jelent. Nyilvánvalóan fontos kérdéskör, hogy alapvetően mire szeretnénk használni, vagyis elsődleges prioritásként milyen funkciókat kell, hogy ellásson a gép, és majd ennek függvényében tudjuk a többi elvárást rangsorolni. De a puding próbája az evés, érdemes kipróbálni a hasznaltlaptop.eu kínálatából a használt laptop akció keretében értékesítésre jelölt használt Dell Latitude, használt Lenovo Thinkpad, használt Fujitsu Lifebook vagy akár a használt HP Elitebook üzleti kategóriás termékek egyikét, és saját tapasztalatokra alapozni a véleményalkotás tárgykörét. Kulcsfontosságú ugyanakkor, hogy az árkérdés közel sem csupán a márka, a típus, valamint a konfiguráció függvénye, hanem figyelembe kell venni a garancia időtartamának lejárta utáni szervizelési lehetőségeket, a technikai támogatás alternatíváit és a felszerelhetőség opcióit is. Egy használt gép esetében az ismert, elismert brand biztosítékot jelent a minőség tekintetében.

Mitől üzleti laptop az üzleti laptop? Miben tér el a consumer kategóriától?

A használt laptopok és felújított laptopok börzéjén bizony fontos kérdéskör a business, azaz a prémium használt laptop kontra consumer eladó használt laptop minőségbeli különbsége. Egy néhány éves consumer gép már csak komoly erőfeszítések árán hozható olyan állapotba, amivel könnyen értékesíthető titulust kaphat az olcsó használt laptop piac berkeiben. Hogy miért? Mert egész egyszerűen ilyen idősáv után megmutatkoznak a gyenge anyaghasználat, illetve a nem túl akkurátus összeszerelési koncepció jelei, nem beszélve a beépített alkatrészek és technológiai megoldások silány színvonaláról. Egy business használt laptop garanciával egészen biztos, hogy általánosságban jobb vételnek minősíthető, mint egy ránézésre csillogó új consumer marketingcsoda, mert előbbi státuszában a funkciót nem áldozzák be a stílus oltárán, és esetükben egyértelműen a megbízhatóság, strapabíróság és időtállóság a fő prioritás. És hát persze itt jönnek képbe az olyan kis finomságok a prémium eszköz javára, mint az ergonómiai kialakítások, a hosszú üzemidő, a szoftveres és hardveres szubvenció tárgya, a különböző üzleti eszközök által nyújtott sokoldalú alkalmazási lehetőségek tárháza, a víz-, por- és ütésállóság praktikája, a kiterjesztett garancia biztosítása, a billentyűzet háttérvilágítása, az ujjlenyomatolvasó biztonsága – és valószínűleg még napestig sorolhatnánk az elérhető extrákat.

Honnan érdemes vásárolni? Mire kell figyelni?

Fontos, hogy gondosan válogassuk meg a használt laptop eladó személyét, és semmiképpen ne menjünk bele garancia nélküli vagy szakszerűtlen ügyletekbe! Ezen a fronton igenis lényeges a hozzáértő szakértelem megléte, és tudatosítsuk magunkban, hogy egy gyanúsan akciós akár Dell, akár Lenovo használt laptop beszerzése csapda is lehet, ezáltal könnyen rémálommá válhat. A megrendelés véglegesítése előtt győződjünk meg az eladó személyéről, annak hitelességéről, körülményeiről, kompetenciáiról, valamint arról, hogy egy esetleges későbbi problémánál képes-e alkatrész-utánpótlást biztosítani.