A szakértő válaszol: ezek a legfontosabb tudnivalók a biztonsági kamerarendszer telepítésekor

biztonsági kamera
Biztonsagi-kamerarendszer-telepites

A biztonsági kamerarendszer ma már mindenki számára elérhető, de nem mindegy, hogy milyen felhasználási területre, melyik eszközt választjuk. Míg az épületeken belül a beltéri kamerarendszerek jelentik a legjobb megoldást, addig kültéri használatra a megfelelő időjárás elleni védelemmel ellátott egységek használhatók csak.

Ebben a cikkben Török Attila rendszermérnök és kamerarendszer-szakértő oszt meg néhány fontos tudnivalót a biztonsági kamerákról.

Érdemes megnézni a szakértő honlapját, ahol további hasznos tanácsok találhatók a biztonsági kamerák kiválasztásához és a legjobb megoldás megtalálásához. Itt elérhető: biztonsági kamerarendszer telepítés

Beltéri biztonsági kamerák

Ezek a kamerák jellemzően drón kialakításúak, könnyen fel lehet ismerni őket a félgömb formáról. Bár sérülékenynek tűnhetnek, a legtöbb esetben még a plexi burkolat is karc- és ütésálló rajtuk. Természetesen más típusú termékek is léteznek, akár egy csillárba is be lehet szerelni egy rejtett kamerát.

Mivel a legolcsóbb biztonsági kamerák már 10-20000 forinttól kaphatók, ezért érdemes mindig megvizsgálni, mit kapunk a pénzünkért. Jó ötlet digitális beltéri változatot választani, ennek ugyanis jobb a képminősége, és akár távolról is leellenőrizhető vele a védett terület.

A jobb darabok emellett éjszaka is látnak, színes képet készítenek, és hangokat rögzítenek. Meg kell még vizsgálni a látószög értékét is, hogy a védelem minél nagyobb területre vonatkozzon.

Kültéri biztonsági kamerák

A kültéri kameráknál a legfontosabb tulajdonság, hogy az adott termék mennyire állja az időjárás viszontagságait. Ezt mi is könnyen leellenőrizhetjük, ha megnézzük a biztonsági kamera IP számát. Itt az első számjegy 0-tól 6-ig terjedhet, és azt mutatja, mennyire zárt az eszköz a szilárd tárgyak, például a por bejutása ellen. A 6-os szám azt jelenti, hogy teljesen védett.

A második számjegy a vízzel szembeni ellenállóképességet mutatja, 0-tól 9-ig számozva. Nem kell azonban megijedni, ha nem találunk 9-es kamerát, a 7-nél nagyobb értékek ugyanis csak kivételes esetben adnak, főleg speciális kamerák számára. A 7-es minősítésű darab már a vízbe merítést is bírja, így amennyiben IP 65-ös, IP 66-os vagy IP 67-es kamerát szerzünk be, akkor a legjobb védelmet kapjuk.

Tippek kameraválasztáshoz

Egy jó szakértő persze nem csak az eszközválasztásban tud tanácsot adni. Török Attila például ki is tudja építeni az adott kamerarendszert, meghibásodás ellen védett, redundáns képrögzítéssel, mely az otthoni felhasználás mellet az ipari- és vállalati felhasználók minden igényét is kielégíti.