A légkondicionálók takarékos használata

Odakint javában tombol a nyár, és sokan előszeretettel használják légkondicionáló berendezésüket, hogy elviselhetőbb körülményeket teremthessenek otthonukban. Persze az emberek feje nem csak a kánikula miatt fájhat, hanem azért is, mert egy klíma folyamatos működtetése extra költségekkel jár, amelyek bizony a villanyszámlán is észrevehetőek.

Szóval hogyan spórolhatunk hozhatjuk ki a legtöbbet klímánkból úgy, hogy ne kelljen egy kisebb vagyont fizetnünk ezért a nyári hónapok során? Ebben segítenek az alábbi tippek!

1. Használjon okos hőszabályozót

A modern okoseszközök nem csak kényelmesebbé teszik az otthon töltött időt, hanem a spórolásban is sokat segíthetnek. Az okos légkondicionáló rendszerek például automatizálással biztosítják a hatékony működést, illetve a szobák kellemes hőmérsékletét.

Akár központi, split, ablakba szerelhető vagy hordozható klímakészüléket használ, egy okos szabályozóval felszerelt egység akár 25%-kot is spórolhat a klímára fordított összegekből. Ezek az eszközök továbbá olyan hasznos funkciókat kínálnak, mint az időzítés, vagy a légszűrők állapotának ellenőrzése.

Az okos hőszabályozóknak általában tetszőleges feltételeket is be lehet állítani. Például amikor a hőmérséklet elér egy előre meghatározott tartományt, a szabályozó jelet küld a klímaberendezésnek, hogy az ne dolgozzon (és fogyasszon áramot) feleslegesen. Ezzel rengeteg pénzt lehet megspórolni.

Nem továbbá aggódnia, ha véletlenül bekapcsolva hagyja a készüléket, amikor elmegy otthonról. Az okos klímák akár úgy is beállíthatók, hogy automatikusan kikapcsoljanak, miután ön elhagyja a házat.

Akármilyen funkciókat is választ, temérdek pénzt spórolhat meg, ha egy okos készülékre bízza otthona hőmérsékletének szabályozását.

2. Húzza ki a nem használt elektromos berendezéseket

Az otthoni berendezések és elektromos készülékek hétköznapjaink elengedhetetlen részét képezik. Ezek a készülékek azonban folyamatosan hőt termelnek működésük során, ami természetesen a szoba hőmérsékletét is megemeli. Ilyenkor a klímának jobban meg kell erőltetnie magát, hogy megtartsa a kívánt hőmérsékletet, ehhez pedig több áramot fogyaszt majd.

Fontos továbbá észben tartani, hogy az elektromos berendezések akkor is áramot fogyasztanak, amikor nincsenek ugyan bekapcsolva, de csatlakoznak a hálózathoz. Éppen ezért ajánlott kihúzni minden olyan eszközt, ami nincs épp használatban, és aminek nem kell folyamatosan áram alatt lennie.

3. Minél kevesebbet használja a tűzhelyet

Ha csak teheti, mellőzze a tűzhely és a sütő használatát, ha fel szeretne melegíteni valamit konyhájában. Ezek a berendezések rengeteg hőt termelnek, és lehetőség szerint érdemes inkább a mikrót használni helyettük.

Egy másik opció olyan élelmiszereket fogyasztani a nap során, amelyeket nem muszáj megmelegíteni – gyümölcsöket, salátákat, szendvicseket, hideg leveseket, és így tovább. Ezen kívül akár egy kinti tűzrakóhely felett is felmelegíthetni kedvenc fogásait.

Ha mindenképpen muszáj a tűzhelyet vagy a sütőt használnia, akkor próbálja meg az éjszakai órákra időzíteni azt, illetve kapcsolja ki a légkondicionálót és nyissa ki az ablakot, hogy a meleg levegő egy része kiszellőzhessen.

4. Fesse világosra otthonát

Otthona színe nagyban befolyásolja annak hőmérsékletét. Míg a sötét színek a napfény 70-90%-át is magukba szívják (és hőként továbbítják azt a szobába), addig a világos felületek a fény jó részét visszaverik majd. Éppen ezért a világosabb otthonok érezhetően hűvösebbek a napos, nyári időszakokban.

Természetesen ez nagy beruházás, de sokkal inkább hosszútávú energiatakarékossági befektetésként kell tekinteni rá, mint kiadásként – épp úgy, mint a klímaszerelésre Budapesten.

Ha nem áll készen ekkora beruházásra, akkor takarja le ablakait valamilyen világos, lehetőleg fényvisszaverő felülettel, hiszen a legtöbb hő az ablakokon át, napfény formájában hatol be az otthonokba.

5. Ültessen fákat

A fák rengeteget segíthetnek spórolni, ha a klímaberendezések használatáról van szó. A fák lombja árnyékot vet az otthonra, felfogva ezzel a tűző napsugarak nagy részét. Már az is sokat segíthet, ha a klímarendszer kültéri egységének árnyékot tud biztosítani, de ügyeljen rá, hogy fa ágai és levelei ne érjenek hozzá a készülékhez, nehogy beleakadjanak, és problémákat okozzanak.

A faültetés egyébként is jót tesz a környezetnek, hiszen búvóhelyet biztosít megannyi hasznos állat számára, illetve minden egyes fa hozzájárul a levegő tisztán tartásához is otthona körül.