Túl olcsó, hogy igaz legyen? – Óvakodj a gyanús webshopoktól

Az év utolsó két hónapjában kettő olyan alkalom is van, amikor az emberek az átlagosnál többet költenek. A novemberi hónap nagy slágere a Black Friday, decemberben pedig érkezik a karácsony.

A Black Friday az Egyesült Államokban örvend nagy népszerűségnek, de a legtöbb ország igyekszik átvenni ezt a szokást. Ezen a napon a legtöbb bolt irreálisan olcsó árakkal célozza meg a vásárlókat, tömegek sorakoznak az üzletek előtt, és próbálnak meg lecsapni a jobbnál jobb ajánlatokra.

Magyarországon a Black Friday népszerűsége inkább az online webshopok körében mutatkozik meg, ha nem is túl nagy árcsökkentésre, de kisebb-nagyobb kedvezményekre mi is számíthatunk.

Az online vásárlások arányának növekedése a kibertámadások szempontjából is felfokozott időszaknak számít. Ebben az időszakban a vásárlókra sokkal nagyobb veszély leselkedik, mert a hackerek is készenlétben állnak és a gyanútlan fogyasztókra próbálnak lecsapni.

Mindig legyél elővigyázatos

Az előző években az okostévék, telefonok és a karórák voltak a legkeresettebb termékek, nem csoda, hogy már ezeknél az eszközöknél is futhatunk bele hibákba.

Az okos TV remek dolog, hiszen nincs szükséged számítógépre az internet használatához. Az egyetlen probléma, hogy míg a számítógépedre telepíthetsz tűzfalat és egyéb vírusírtót, addig az okos TV-re nem feltétlenül. Az eszköz csatlakozik az internethez, és védelem nélküli TV-n könnyedén bejuthatnak a rosszakaró hackerek a hálózatunkra.

A baj elkerülése érdekében, a TV-n is érdemes lefedni a kamerát, emellett pedig mindig olvasd el a felhasználói feltételeket, és a rendszeres szoftverfrissítésről se feledkezz meg.

 

A webshopokhoz visszatérve: a bűnözők nagyon is tudják mikor kell lecsapni

Vannak olyan időszakok, amikor figyelmetlenebbek vagyunk és könnyebben esünk áldozatául 1-1 átverésnek.. Ilyen például egy nyári leárazás, a Black Friday kecsegtető ajánlatai, vagy a karácsony utolsó utáni pillanatos vásárlásai.

Egy kamu weboldal létrehozása ma már senkinek nem okoz nehézséget, főleg nem egy hackernek.

Van azonban néhány tényező, melynek figyelembevételével könnyebben kiszúrhatjuk a csalókat:

 

Az ár – túl olcsó, hogy igaz legyen

Nem szabad hagynunk, hogy elvarázsoljon egy kecsegtető ár, hiszen mi is tisztában vagyunk vele, hogy egyik boltban sem fogunk pár ezer forintért új iPhone-t vásárolni. MÉG A BLACK FRIDAY NAPON SEM.

 

Túl egyszerű weboldal

A csalók általában nem fektetnek túl sok időt a weboldal dizájn létrehozásába. A megbízható webshopoknál grafikus foglalkozik az oldal egyedi megjelenésével, hogy a vásárlókat egy kellemes hely fogadja az oldal megnyitásakor.

 

Nem megfelelő fizetési módszer

Érdemes gyanakvónak lenned, ha az oldal nem kínálja fel az utánvét lehetőségét, vagy túl nagy (pl.: 10.000 Ft feletti) összeget kér el a szállításért.

 

Furcsa weboldalcím

Sokszor előfordul, hogy a csalók egy eredeti weboldal hasonmását próbálják meg létrehozni, így még a weboldalcím is megfelelőnek tűnhet. Ha csak sietve néznéd meg a címet, észre sem vennéd, hogy a www.shopify.com helyett ezen az oldalon vagy: www.shoppify.com. Legtöbbször csak 1 betűben térnek el a valóditól, így könnyen megtévesztővé válhat.

Egy másik lehetőség, hogy megnézzük a kifogásolt magyarországi webshopok listáját, amely mindenki számára elérhető: https://jogsertowebaruhazak.kormany.hu

Néhány jótanács az online vásárláshoz:

Megbízható oldalakról vásárolj! (ÁSZF elérhető az oldalon? Milyen kapcsolattartási lehetőségek vannak?)

  • Ne e-mailben kapott linken keresztül vásárolj!
  • Válassz utánvétes fizetést!
  • Olvasd el az értékeléseket, azokat is kritikus szemmel!

Minden évben létrejönnek csaló webáruházak, nem csak karácsonykor vagy a Black Friday alkalmából, ezért érdemes körültekintően vásárolni az online felületekről.

 

Rosszakaró hacker helyett etikus hacker

HACKTIFY csapata felveszi a versenyt a rosszakaró hackerekkel szemben, és etikus hackereivel megtalálják rendszeredben a rejtett sérülékenységeket.  A bug bounty program előnye, hogy egyszerre több fehér kalapos hacker is teszteli a felületeidet, így semmi nem maradhat nyitott a fekete kalapos hackerek számára.

Biztonságra vágysz? Vedd fel velük a kapcsolatot, és nyisd meg saját bug bounty programod!