PS5 exkluzív: az év várva várt játékai

Kasszasiker, vagy sosem látott innováció? Na, igen! A játékok birodalmában mindkettőnek megvan a maga tere, helye és közönsége. Még jó, hogy az idei év is tartogat meglepetéseket, játékkedvet beindító újdonságokat! De jöjjenek a konkrétumok!

Sikerre hangolva?

Igen, egyes játékok már bejárták azt az utat, ami az elismertségig, sőt a rajongásig vezetett. Úgyhogy még jó, hogy a PS 5 világából nem hiányozhatnak, egyúttal milliók által várva várt a megjelenésük.

Kitűnő példa minderre a God of War Ragnarök. Anélkül, hogy elárulnánk a folytatás esszenciáját, csak annyit mondunk: a történetnek itt még nincsen vége, és ezt vélhetően minden elhivatott rajongó a zsigereiben érezte. Kár lenne ezt a 2018 óta tartó diadalmenetet megszakítani, ahogy valószínűleg a gyártó is így gondolkodik, mert nem fokozza tovább a kedélyeket. A The Last of Us Part I sem hagyható ki a felsorolásból. Különleges, érzelmekre ható narratíva, illetve nem mindennapi karakterek jellemzik. Ezek külön-külön is nagyon vonzóak lennének, de így együtt nem nehéz belátni, hogy ellenállhatatlanok. És ki ne maradjon a Horizon Forbidden West, ami 2022-ben nagyot szólt, s ez a tendencia természetesen mit sem változott egy év elmúltával.

A nyílt kódú befutókat sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mivel ezen kategóriába tartozó játékok tízmilliókat tartanak szintén lázban, és tulajdonképpen egyfajta hidat képeznek a játékosok, illetve a konzoljaik között. A Hogwarts Legacy megjelenését a legtöbben a tavalyi évre datálták, de végül a fejlesztők úgy határoztak, hogy szükségük van még néhány hónapra ahhoz, hogy egy igazán ütős, mondhatni varázslatos játékkal rukkoljanak elő. Az 1800-as évek Roxfortja az a helyszín, amiért milliók őrülnek meg. Rowling varázsvilágának népszerűsége idővel sem csökken, tehát ez a közel 100 órányi játékidőt ígérő dimenzió több, mint vonzó, konkrétan ellenállhatatlan. A Diablo 4-re a legtöbben kíváncsian tekintenek, főleg azért, mert a harmadik rész annyira magával ragadó volt, hogy sokan kételkednek abban, hogy ezt képes lesz-e bármi is felülírni. Mindenesetre az akció szerepjáték rajongótábora óriásira duzzadt az elmúlt években.

Végül, de nem utolsó sorban a Gran Tourismo is kihagyhatatlan, igaz PS-sztár, ami kicsik és nagyok benzingőzért dobbanó szívét egyaránt pillanatok alatt elrabolhatja. Itt még nincsen vége a listának, sőt valójában bele sem kezdtünk még úgy igazán, de esélytelen mindent felsorakoztatni, pláne igazságot tenni, hogy vajon melyik a legjobb, mert mindegyik mellett szól legalább két érv.

Mit nyújt a PS?

Mivel érintőlegesen szóba kerültek az egyéb gyártók, ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi az, amiben a PS többet kínál versenytársaihoz képest, egyáltalán mi az, amivel kivívta milliók tiszteletét és elhivatottságát?

Nos, a minőségi kivitel mindenképpen első helyen szerepel. Ezen túl a fejlesztések mértéke sem csekély, ráadásul a specifikusan PS-re tervezett játékok csodaszép grafikája aligha múlható felül. Néhány perc játék után szinte eldönthetetlen, hogy a képernyőn látott univerzum álomvilág, vagy maga a valóság, mert annyira élethű, intenzív és impulzív.