Hogyan válasszunk, ha új számítógépet veszünk a gyereknek?

Nem könnyű, de nem is lehetetlen a feladat!

Mielőtt eljutnánk a vásárlásig, rengeteg apró részletre kell gondolnunk. Ezek közül néhány egyértelmű, mint például az , hogy hány éves a gyerek, de az már kevésbé magától értetődő, hogy mire használja majd a gépet. Az sem elhanyagolható részlet, hogy mekkora anyagi keret áll a rendelkezésünkre, mennyit szánunk az új számítógépre. És ezzel együtt az sem teljesen egyértelmű, hogy PC-t vagy laptopot érdemes-e inkább választanunk. De akkor mi az, ami biztos? Akárhogy is döntünk, az Alza kínálata biztosan megoldást nyújt majd ebben a nehéz helyzetben is. De nézzük a szempontokat!

Kié az utolsó szó?

Családokon belül igazi klasszikus a kérdés, és érvényes ez a számítógép vásárlás esetében is, mert bár hihetjük azt szülőként, hogy: a mi pénztárcánk, a mi döntésünk! – de sok esetben esélyünk sincsen az ifjúsággal szemben. Ezt értjük úgy, hogy a mi elképzeléseink egy olyan laptop vagy asztali gép beszerzésére vonatkoznak, ami majd ideális lesz a tanuláshoz. Persze azt is szeretnénk, ha már egy drága gépet veszünk, hogy a gyerek néha játszani is tudjon rajta, különösen azért, mert folyton a kis barátjánál lóg délutánonként, hogy ott verjék együtt a billentyűzetet – de azért ne számítógépezzen túl sokat. Egy törődő szülő tehát a lehető legjobbat szeretné a gyerekeknek, de sajnos ez nem mindig egyezik a kisebbek elképzeléseivel.

Mire van szükség?

Az anyagiak mellett tehát a felhasználási cél a legfontosabb meghatározó tényező. Közel sem mindegy, hogy egy általános iskolásnak vagy egy egyetemistának keresünk gépet, ahogy az sem otthoni tanuláshoz kell, vagy a kollégistánk viszi és hozza magával. Előbbiek függvénye a teljesítmény, de alapvetően igaz, ha csak nem egy csúcs gamer gépet keresünk, hogy egy belépőszintű gép jócskán eleget tesz majd a kihívásoknak. Ezt támasztja alá az a hír is, hogy a jövő a cloud gaming megoldásoké, azaz a játékokhoz nem kellenek speciális gépek, mert azok online szervereken futnak, és nem ami gépünkön. Ez persze nem nyugtatja majd meg a játszani vágyó csemetét, de ha nem csak egy-két évre keresünk áthidaló megoldást, és megtehetjük, egy belépőszintű gamer laptop tökéletes választás lehet.