A PC alkatrész vásárlások után össze kell állítani a gépet

A PC alkatrész vásárlás van, akinek a fekete mágia kategóriájába esik és sosem végezné el saját maga, míg másoknak az egész téma kisujjból megy.

Persze senki nem születik PC mágusnak: ha nem is külön szakma, de nagy szakmai tudás kell ahhoz, hogy tudjon, pontosan milyen kaliberű és fajtájú PC alkatrészek illenek össze úgy igazán. De még ha teljesen megbízunk is magunkban ezen a téren, azt tanácsoljuk, hogy egy új gép összeállítását érdemes lehet profikra bízni: lehet, hogy jelképes összegért, lehet, hogy valamivel drágábban, de a legtöbb PC alkatrész üzletben van lehetőség a megálmodott gép összerakására.

Természetesen senkitől nem akarjuk elvenni az összeépítés élvezetet (a pszichológiában létezik még az ebből adódó érzelmi kapocsra is utaló IKEA-effektus is), csak meg akarjuk óvni a kedves felhasználót attól, hogy esetleg kárt okozzon a készülékben, főleg olyat, amelyet a biztosítás nem áll.

Egy komplett számítógép összeállítása nem gyerekjáték és többek között az alábbiakra lesz szükségünk:

  • alaplap (erre csatlakozik majd az összes többi elem, itt ne feledkezzünk el a csatlakozók [slotok] számáról),
  • processzor (egy vagy többmagosak is léteznek, manapság legalább 4 magos processzort keresnek a haladóbb felhasználók, nem is beszélve az új játékok gamer szerelmeseiről),
  • memória (fontos a RAM-ok mérete és az is, hogy a memória kompatibilis legyen az alaplappal),
  • videokártya (gamer hozzállás esetén ez talán a legfontosabb PC alkatrész: persze a többi nélkül nyilván ez sem fogja magában elfuttatni a legújabb játékokat),
  • háttértár (merevlemez): a menő az SSD meghajtó, de találunk hagyományos (HDD) merevlemezt is, az első gyorsabb, azonban drágább és kisebb is: van, aki a kettő kombinációjára esküszik. Vagyis az SSD futtatja az operációs rendszert és a programokat, de a nagyobb tárhellyel rendelkező HDD-n lehet tárolni a további dolgokat.
  • tápegység (fontos figyelni a tápcsatlakozók számára, a táp teljesítményére és a gyártójára is és nem félvállról venni a tápegység kérdése – ezen különösen nem érdemes spórolni),
  • nincs PC perifériák nélkül: ezek a monitor, az egér, a billentyűzet, a hangszóró(k), ha kell, a nyomtató, esetleges gamer kiegészítők, mint a gamepad, joystick vagy a kormány, a hálózati kapcsolódásra szolgáló eszközök (pl. modem, USB, hálókártya) és többek között az optikai meghajtó.